Hur lång är en triathlonmil?

Från World Triathlon Series Stockholm:

“Som många av er har noterat så var distansen för löpdelen av tävlingen inte exakt 5, resp. 10 km.

Sträckan från Stadshuset till Slottet var ca 2,3km och sen var varvet runt Gamla Stan 2,1km. Detta gjorde sprintbanan till ca 4,5km och den olympiska till 8,6km. Löpsträckan i växlingsområdet var ca 400 meter och avverkades alltså 2 gånger, men denna sträcka räknas inte in i varken cykel- eller löpde
len.

Cykelsträckan blev också något kort då vi beslutade att flytta vändpunkten på Norr Mälarstrand något för att göra den säkrare. Detta innebar ca 38km för olympisk distans och 19km för sprinten.

Inom triathlon är det OK att banlängden varierar med 10% även om ambitionen ska vara att den är helt korrekt. Cykeldelen av OS-banan var t.ex. 43km då de vägar som funkade/fanns att tillgå gjorde att sträckan blev lite längre. I vårt fall behövde vi använda samma gator/vägar som användes för elittävlingen, därav att bansträckningen för löpningen blev som den blev och med större diff än 10%. Vi ber om ursäkt att vi inte kommunicerat detta tydligare och jobbar på att hitta alternativa bansträckningar som är mer exakta, men samtidigt säkra och praktiskt genomförbara.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *