Tävlingsförberedelser

När man ska tävla i längdskidåkning är det mycket är det inte bara att ställa sig på startlinjen och köra. Det ska preppareras skidor med allt vad det nu innebär. Man ska sedan upp jätte tidigt för att få en hyfsad plats i startledet. För att 2,5h timmer senare få starta.

Jag har börjat prepparera mina skidor idag för att inte behöva göra alltför mycket på lördag. Det finns faktiskt en hel del man kan förbereda många dagar innan tävling.

Jag har gjort rent fästzonen helt från gammal fästvalla och sedan ruggat fästzonen med sandpapper. Sedan väntar jag tills på lördag för att lägga fästet om det kommer vara burk eller klister i grunden.

På glidzonen värmde jag in en mjuk valla som sicklades och borstades bort innan den stelnat för att få bort smuts ur belaget.

Vasaloppet är 9mil och man vill ha bra skidor genom helaloppet. Det är därför viktigt att man lägger en bra grund så att den vallan man tänkt tävla på sitter kvar under hela loppet. Så en hård slitstark valla i botten är bra att börja med. Värm in den och låt den svalna innan den sicklas bort. Sedan har jag fastnat för valla med grafit i den lägger jag uppe på denna. Den värmer jag in och låter ligga kvar tills på lördag då jag kommer att lägga de sista lagren. Det lutar åt Swix HF7 som kommer läggas uppe på. Om man har pengar så avslutar man med FC78 Super Cera F eller liknande.

Jag har förmån att få ta hand om Snabbafötters skidor. Undra hur snabb han är med sånt här på skidorna?

2 reaktioner till “Tävlingsförberedelser”

  1. Sandra Svara

    Ha ha, avancerat. Du kan väl slänga ett öga på storbildsskärmarna under loppet. Hoppas på att Elias och Saga ska dyka upp där. :-)

    Lycka till på söndag!

    Kram Syrran

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *